Můžeme kovové zábradlí použít i venku?

Se zábradlím se denně setkává prakticky každý z nás. Najdeme jej u každého schodiště, balkónu či terasy. A z dobrého důvodu, neboť značně zvyšují jejich bezpečnost.

To je důležité zejména na veřejných místech, neboť asi jen málokomu se chce platit odškodné proto, že se tam někomu něco stalo, když je možné takovému neštěstí snadno a relativně levně předejít. To platí jak pro soukromé vlastníky, tak i pro města či stát.

zabradli1

Je však jasně vidět, že existuje mnoho nejrůznějších druhů a typů z rozličných materiálů. Ty jsou obvykle voleny podle toho, kde bude umístěno. Například je jasné, že to venkovní se musí vypořádávat s jinými problémy, než to vnitřní. U obou se však předpokládá, že vydrží svou funkci plnit skutečně dlouho, a to i při minimální údržbě.

Samozřejmě, některé typy jsou populárnější, než jiné. Příkladem může být kovové zábradlí https://www.fa-havlicek.cz/cs/m-87-kovane-zabradli. To najdeme nejčastěji v obchodních centrech, ale také uvnitř domů, byť zde bývá spojeno například s dřevěnou rukojetí.

Otázkou však je, zda jej můžeme použít i venku. Koneckonců, všichni si pamatujeme tu slavnou scénu z filmu, kdy se jej děti v zimě pokusily olizovat, a přimrzly jim tam jazyky. Avšak i když odhlédneme od této klukoviny, která by většinu dospělých lidí ani nenapadlo uskutečnit, stále je zde fakt, že promrzlý kov rozhodně není příjemný na dotek.

zabradli2

Ve velkých mrazech pak může být prakticky nemožné se jej držet, zvláště pokud nemáte rukavice. A přitom právě v této době je nejvíce potřeba, neboť schody často bývají také namrzlé a mohou klouzat. Je tedy jasné, že zde svůj účel dobře neplní.

Podobný, i když ne tak závažný problém, nastává i v létě. Pokud je vystaveno horkým slunečním paprskům, snadno se rozpálí a může způsobit popáleniny. A jelikož v tomto ročním období lidé nenosí rukavice, je jasné, že ani tehdy jej nelze příliš dobře použít.

Stručně řečeno, je jasné, že právě tento materiál se do exteriéru příliš nehodí. Přesto jej najdeme poměrně často, neboť je zatím to nejlepší, co máme k dispozici.